Sedlo za velikonočne pisanice

Sedlo za velikonočne pisanice

Prazniki so priložnost za posebno lepo okrasitev namiznih pogrinjkov. Velikonočni pa vključujejo še predhodno ustvarjalnost, ko poskrbimo za barvanje jajčk, za katere pa z otroci radi izdelamo tudi podstavke. Hijahop.si predlaga, da se zajčki, kokoške in ptički malo spočijejo od vseh preteklih let in letos za velikonočne pisanice naredite elegantna sedla iz jajčne embalaže, s katerimi osedlate ljubke figurice konjičkov.

Preprosta izdelava sedla iz jajčne embalaže:
1. V krožni liniji izrežemo notranji stožec
2. Stožcu odstrižemo vršiček
3. Zarežemo po vseh štirih “robovih” stožca (od ozkega  vrha proti širšemu delu; ustavimo se 1,5 cm pred koncem)
4. Dva nasprotna si kraka odstrižemo in oblikujemo rahel lok (sedlo rahlo spodrežemo, kjer bo nasedalo na konjev viher in ledja)
5. Poljubno okrasimo* sedlo in ga s toplotnim lepilom na trebuhu konjička povežemo

*Sedlo lahko pobarvate in poslikate s pomočjo čopiča ali flomastra. Med primerne okraske spadajo raznorazne drobnarije, ki jih najdete doma: odlomljen del bižuterije (a), stara babična čipka (b), lep svetlikajoč se gumb (c) ali pa mašna (d) in darilni trak (e), ki ste ju shranili s prejetega darilca. Seveda pa se v trgovinah z ustvarjalnim materialom najde še mnogo prelepih okraskov, kot so npr. pisane lesene rožice (f) in pikapolonice (g), ki jih lahko dodate kot simpatičen detajl. Za malo navihanosti uporabite žičko, ki jo sfedrasto oblikujte in konec prilepite ob sedlo, vrh nje pa pikapolonico, da bo frčala po zraku. Ob lično okrašenem sedlu pravzaprav ni potrebno posebno krasiti še jajčk –  samo obarvajte jih z naravnimi barvili (čebula, rdeča pesa, rdeče zelje, teran, špinača, prah rdeče paprike, kurkuma), kar bo tudi za jelo najprimernejše. Pa tudi sedla lahko pustite naravna, neokrašena – mala marcipanova in čokoladna jajčka zgolj podložite z dekorativno slamo (h). Vselej pa se lahko odločiti, da boste “zgodbo” krašenja s sedla nadaljevali tudi na jajčku.

 


Iskrivo igrivo ustvarjanje in vesele velikonočne praznike!