Lov na zaklad

Lov na zaklad

Zgrabite čimveč priložnosti za praznovanja in igro na prostem. Naj bo to praznovanje rojstnega dne, počitnic ali kar tako, ker je življenje lepo! Začinite igro z gusarsko tematiko in vključite v praznovanje lov na zaklad, saj je med otroci vedno odlično sprejet. Celotna predlagana dogodivščina je primerna za otroke zadnjega vrtčevskega obdobja in otroke prve triade osnovne šole. Pravzaprav so igre zasnovane z mislijo na praznovanje rojstnega dne v vrtcu ali šoli, kjer je odličen prostor za gibanje, opremljen z drevesi in peskovnikom. Predvsem pa bodo otroci med pustolovsko avanturo in sodelovanjem še utrdili prijateljske vezi.

Skratka, našo pustolovščino pričnemo z oblikovanjem gusarske oprave. V pomoč vam je pripravljena šablona, ki si jo lahko brezplačno prenesete. Tako boste enostavno izdelali lične gusarske kape in ostale dodatke. Posebnost te kape je, da je pripravljena kot pobarvanka in jo otroci sami poljubno obarvajo.

GUSARSKA OPRAVA

Gusarska kapa je obvezna oprema pravega gusarja. Ko kape ustrezno natisnemo, jih prerežemo po krivulji, ki deli kapo po sredini v vzdolžni smeri, do označenega mesta oz. toliko do roba, da bo primerno objela otrokovo glavo. Izrežemo še trak, širine 3 cm in dolžine približno 20 cm in ga prilepimo v notranjost kape, da bo povezoval oba vrhova kape in preprečeval zdrs kape čez glavo.

Šablono lahko tudi prenesemo na penasto gumo iz katere izrežemo vse dele in jih zlepimo v prijetno kapo za nošenje. Npr. z uporabo svetleče penaste gume pa bo gusarska kapa nadvse elegantna in uporabna tudi v času pusta.

Iz penaste gume oblikovane »kostkote« s prišitimi prevezami uporabimo tudi za krašenje gusarske kljuke, skrinje zakladov in kozarčkov. Več pa v nadaljevanju.

Preveza za oko je dodaten element, s katerim poljubno popestrite igro – otroci bodo tako lahko preizkusili svoje spretnosti pri 1. in 2. igri. S pomočjo šablone izdelate prevezo povsem enostavno: obliko prenesete na penasto gumo, izrežete in prišijete elastiko. Poleg klasične črne barve, predlagamo živahno rdečo ali elegantno zlato. Penasta guma se zlahka reže, lepi in je popolnoma nemoteča na koži.

Pri igri bodo otroci potrebovali gusarsko kljuko. Preprosto jo oblikujemo iz primerne čašaste embalaže, ki smo jo shranili od kakšnega živila (npr. lonček od sladoleda, mlečnega izdelka ipd.) in kavlja, ki ga po šabloni prerišemo in izrežemo iz kartona. Vse skupaj povežemo in utrdimo z lepilno pištolo ter okrasimo z nalepkami gusarske tematike. V kolikor si želimo bolj glamuroznega videza, lahko lonček prebarvamo s svetlečo akrilno barvo in nanj prilepimo dekorativno svetlikajočo se lobanjo (v setu šablon). Tudi kartonasto osnovo kavlja prelepimo s papirjem (ali penasto gumo), posutim z bleščicami.

Pričetek lova na zaklad lahko otvorimo z izobešanjem gusarske zastave. Za popolno presenečenje uporabimo fotografijo slavljenca, ki jo brez njegove vednosti s fotomontažo ali lepljenjem kolaža opremimo z gusarsko kapo in poljubnimi detajli (gusarsko kljuko, številko slavljenčevih let v uhanu, inicialko na majčki). Čimvečjo fotografijo s toplotno pištolo prilepimo na staro (raztrgano) rjuho in zastavo s ščipalkami pritrdimo npr. na vrv gugalnice.

IGRE

  1. Spopad gusarskih ladij: ciljanje piramide iz »konzerv«

Izdelava: za shranjevanje raznovrstnih drobnarij pogosto prihranimo kakšno škatlo ali embalažo. Posoda od nadomestnega mleka (mimogrede, pediatri priporočajo uživanje takega mleka celo do OŠ) ali škatla papirnatih robčkov pride prav tudi pri tej igri. Prebarvamo jo z modro barvo in preko naslikamo ali prilepimo podobe gusarskih ladij in valov. Zložimo jih v piramido in vrhnjo posodo še dodatno okrasimo s kakšnim modelom (npr. origami) oz. igračko ladjice. V vsako posodo/škatlo vstavimo listič s podobo morskega psa, le v eno pa »dobitni« listič z namigom: podobo drevesa s palminimi listi. Za pristnejši dotik, lističe obrežemo s cik-cak škarjami, kar bo rob lističa spremenilo v »ugriz« morskega psa. To pride do izraza predvsem v primeru, ko otroci lističe vlečejo »na slepo« iz škatle z manjšo odprtino (za robčke). Potrebujemo še vodne balone ali prihranjene »sladoledne žogice«.

Potek igre: določimo razdaljo (2 m), s katere morajo otroci z žogicami ali vodnimi baloni podreti piramido »konzerv« in v njih poiskati »dobitni« listič z namigom do naslednje postaje oz. naloge. Za večjo moč »bombe« naj otroci žogice napolnijo z nekaj peska z vrtčevskega/šolskega igrišča. Lahko si nalogo razdelijo in se dogovorijo kdo bo polnil in kdo ciljal. V primeru uporabe papirnatih škatel svetujem, da v izogib nagajivemu vetru, uporabite za stabilnost piramide kamne, ki jih vtaknemo v škatlo.

  1. Nabiranje palminih listov: sestavljanje besede (gesla)

Izdelava: iz debelejšega zelenega papirja izrežemo 9 stiliziranih palminih listov. Na vsakega napišemo po eno črko besede PESKOVNIK. V pomoč lahko dopišemo še številko, ki označuje zaporedje črk. V vsak list pa moramo narediti luknjo premera 2,5 cm. Skoznjo bodo otroci vtikali gusarski kavelj in tako list potegnili z drevesa. Vešči računalniških orodij lahko liste palme natisnemo in plastificiramo. Za pripenjanje listov na drevo uporabimo lesene ščipalke, ki jih po dve s toplotno pištolo zlepimo obrnjeni vsaksebi – eno pripnemo na drevesno vejico, na drugo pa palmin list. Lahko bi uporabili tudi vrvico in pisarniško sponko, a lahko pričakujemo, da nagajivi veter z vrtinčenjem lista otrokom precej oteži reševanje naloge.

Potek igre: palmine liste obesimo oz. pripnemo na drevo še pred pričetkom dogodivščine. Ko mali gusarji po 1. igri odkrijejo to drevo, morajo le s pomočjo gusarske kljuke (brez druge roke) sneti vse liste in jih razporediti v pravem zaporedju, da bodo lahko prebrali celo besedo. Pri nabiranju listov naj se otroci izmenjujejo, če imajo samo eno kljuko. Prebrana beseda vodi do prizorišča (peskovnika) z zadnjo nalogo.

  1. Iskanje izgubljenega zemljevida zaklada: izkopavanje v mivko zakopane stekleničke

Izdelava: iz kartona in debelejšega zelenega papirja izrežemo in sestavimo palme, velikosti 15–25 cm, ki jim na hrbtni strani s toplotno pištolo prilepimo slamico ali prihranjeno sladoledno palčko, ki bo omogočila sidranje palm oz. njihovo pokončno lego v peskovniku. Podobe palm lahko tudi natisnemo in plastificiramo. Potrebujemo še plastenko s širokim vratom, ki jo okrasimo z gusarskim motivom. Vanjo vtaknemo zvitek z risbo poti, ki naj vključuje simbole opravljenih izzivov (ladja in morski pes, drevo z listi palme, steklenička z zemljevidom) ter z znakom X označen cilj, kjer se skriva zaklad (npr. solata, korenček, če ste ga skrili v zelenjavni vrt ali rožice, če ste ga skrili na cvetlično gredo ali balone, kot v našem primeru, ko smo mesto zaklada označili z napihnjenimi gusarskimi baloni).

Potek igre: predhodno na različna mesta peskovnika zapičimo izdelane palme. Pod eno zakopljemo plastenko z načrtom do zaklada. Ko je igra na vrsti, naj se otroci lotijo kopanja z rokami ali lopatkami, ki jih najdejo v peskovniku. Lahko naredimo še kje kakšen nagajiv kupček, ki bo morda otroke malce zmedel pri iskanju in kopanju.

ZAKLAD

Zaklad mora seveda ostati skrivnost do odkritja in vsekakor pritegniti pozornost, otroke razveseliti ter biti v obliki, da si ga lahko razdelijo. V vročih poletnih dneh je po razposajeni igri dobrodošla osvežitev. Pri vrtčevskem praznovanju moramo biti še posebno pozorni – vzgojiteljice svetujejo, da slavljenec za pogostitev prinese nekaj zdravega, npr. sadje. Ker pa vemo kako zelo imajo otroci radi sladoled, a je običajno zelo sladek, predlagam nekaj prav posebnega, to je čarobni napitek!

Prenosno hladilno torbo spremenimo v skrinjo zakladov. Okrasimo jo z dekorativnimi lepilnimi trakovi, ki jih lahko izrežemo iz holografske folije. Dragocene kamne na okovju pa poustvarimo s krogci, ki jih s primernim luknjačem izbijemo iz svetlečega papirja. Dodamo še veliko dekorativno ključavnico in po želji »strašno« bleščečo lobanjo (šablona).

Na dno skrinje položimo hladilne vložke (pingvine) in jih valovito prekrijemo s krep papirjem ali alufolijo ter nanjo razporedimo zaklad: plastenko vode okrasimo s podobami morskih psov, dodamo »dragocene« kozarce ter ledene kocke La Popsi. Če želimo papirnate kozarce okrasiti sami, naj bodo brez vpadljivega vzorca, npr. v zlati/srebrni barvi, ki jim dodamo svetleče lobanje iz penaste gume (šablona). Ledene kocke La Popsi pa poskrbijo za dodatno popestritev, saj si otroci sami namešajo čarobni napitek. Kocke so zamrznjene na paličice kot sladoled, ki jih je potrebno dati v kozarec in preliti z 1 dcl vode.

Otroci se osvežijo z zdravim sadnim napitkom oz. s čarobnim napojem, ki ima moč morskega psa: prežene vse skrbi in otroke neustrašne naredi!

Izdelave pripomočkov za igro se lahko odrasli lotite sami in otrokom pripravite pravo presenečenje ali pa otroke vključite že v samo pripravo, kajti trdno verjamem, da je ena izmed pomembnejših popotnic, ki jih lahko damo otrokom, skupno kovanje in uresničevanje kreativnih idej. Imela sem namreč dovolj sreče, da so bili pripravljeni v razvoj moje kreativnosti levji delež prispevati tako mama, babica kot oče, vedno poln izvirnih idej. Z nasmeškom se spominjam, kako sva z bratom pred več kot 30-imi leti za potrebe priprave razrednih kvizov npr. preverjala številko ravnateljeve noge, merila čas v katerem je mogoče s slamico posrkati gost vanilijev puding in vadila priklop sirene na akumulator, ki je ob zaključku »tekmovanja«, v veselje vseh, glasno odmevala po vsej šoli.

Četudi morda tokrat ne boste priredili lova na zaklad, lahko otroke, ki so navdušeni nad gusarji, razveselite “samo” s praznično gusarsko kapo. Ta pristaja in zabava tudi starejše in mlajše goste rojstnodnevnega slavja (le bolj ali manj zarežite odprtino po šabloni in prilagodite povezovalni trak). Okrasitev pa lahko nadgradite celo pri torti in svečke vstavite v majhno gusarsko kapico.